Gezien alle commotie omtrent het laten vervallen van de laatste selectiewedstrijd dressuur paarden te Reusel willen wij hieronder een toelichting geven over de manier waarop wij tot deze beslissing gekomen zijn zodat het voor iedereen een beetje meer duidelijkheid geeft.

Na overleg tussen het bestuur van rijvereniging Jeanne d’Arc Reusel en het kringbestuur is besloten om de wedstrijd van 3 juli af te gelasten ivm. de zeer slechte bodemgesteldheid. Dit omdat wij het welzijn van paard en ruiter voorop stellen. Het terrein zou voor de eerste paar combinaties nog wel acceptabel geweest zijn, maar daarna is het risico op blessures veel te groot

De keuze is gemaakt om 3 van de 4 wedstrijden te laten tellen en geen extra selectiewedstrijd te laten verrijden.

Dit omdat er al 4 [dus voldoende] gereden zijn en ook omdat geen vereniging op het laatste moment een selectiewedstrijd kan, mag of wil organiseren. Het verplaatsen van de wedstrijd is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Je moet op zeer korte termijn toestemming van omliggende kringen hebben, nieuwe juryleden zoeken en vrijwilligers benaderen. Vervolgens hebben ruiters natuurlijk allerlei plannen zoals werk, vakantie, etc.

Hetzelfde is vorig jaar gebeurd tijdens de selectiewedstrijden voor pony’s, toen door de extreme hitte de laatste selectiewedstrijd ook afgelast werd. Deze dingen heeft niemand in de hand en gebeuren nu eenmaal.

Het bestuur van Kring Eindhoven de Kempen heeft deze beslissing gemaakt op grond van de reglementaire bepalingen van het uniform selectiesysteem en het aanvullend reglement welke beide te bekijken zijn op onze website.

Volgens ons aanvullend reglement moet iemand minimaal 3 selectiewedstrijden gereden hebben om kringkampioen te kunnen worden. Door deze regel valt de mogelijkheid om slechts 2 selecties te laten tellen ook af. Er zijn immers 4 selectiewedstrijden gereden dus moeten er 3 tellen.

Voor sommige deelnemers valt deze beslissing helaas nadelig uit en voor anderen juist weer gunstig.

Hoe je het ook wendt of keert, er is altijd iemand de dupe. Als voorbeeld: Zouden we een extra selectiewedstrijd organiseren dan zijn er weer mensen die op die dag niet kunnen, bijv. door werk, vakantie, kreupel paard etc.  Dan is het voor deze groep mensen weer nadelig.

Selectief (dus een beperkt aantal wedstrijden) starten op selectiewedstrijden is altijd voor eigen risico, de kans bestaat dan dat je er een mist en daardoor te weinig wedstrijden gereden hebt. Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen maar zo werkt het nu eenmaal. Dit is ook de reden waarom wij altijd zoveel mogelijk selectiewedstrijden uitschrijven.

Wat betreft het verzetten van enkele rubrieken van de bewuste selectiewedstrijd naar de zaterdag is het bestuur van mening dat dit een slechte zaak is, ook al was het hier een geval van onmacht en is hiervoor reglementair toestemming van de omliggende kringen aangevraagd. Wij zijn hier ons terdege van bewust en zullen hier in de toekomst ook dmv. meer voorlichting aan selectie organiserende verenigingen strenger op gaan toezien!

Met vriendelijke groet,

Bestuur kring EDK

Leave a reply