mei 5 2021

DENK MEE OVER DE NIEUWE DRESSUURPROEVEN EN LAAT JE MENING HOREN! ZIE ONDERSTAAND BERICHT VANUIT HET DRESSUURFORUM:

Binnen de werkgroep zijn wij gestart met het herzien van de huidige dressuurproeven. Deze dressuurproeven worden sinds 1 april 2016 gebruikt en waren geheel herschreven. De wens bestaat om enkele van deze proeven te verbeteren. De vernieuwde proeven zullen per 1 april 2022 de huidige proeven gaan vervangen.Uit de evaluatie en enquête van 2017 hebben wij alle verbeterpunten verzameld welke wij mee gaan nemen bij het herzien van de huidige proeven. Dit zijn bijvoorbeeld verbeterpunten zoals meer symmetrie in de proeven, te snel opeenvolgende onderdelen in de klasse L, de moeilijkheidsgraad in de klasse M1 en M2 en de bekende vliegende wissel van contragalop naar contragalop in het Z2. Uit ons overleg kwamen een aantal aandachtspunten naar voren.Voor het einde van de maand willen wij daarom een aantal dingen op een rij zetten over de onderstaande onderwerpen.Over welke proeven zijn we tevreden en hoeven we niets te wijzigen? Welke proeven moeten absoluut herzien of herschreven worden?Er is een voorstel om coëfficiënten op nieuwe onderdelen in een klasse terug te laten komen. Zo willen we de nieuwe onderdelen zwaarder mee laten wegen in de eindscore. Dit zou eraan bij kunnen dragen dat ruiters wat minder makkelijk door kunnen stromen terwijl er bijvoorbeeld nog geen goede wissel gereden kan worden. Hetgeen waar we nu veel klachten over binnen krijgen.Als we coëfficiënten terug in gaan voeren, op welke onderdelen willen we dat dan gaan toepassen? Denk aan wijken, travers, keertwendingen etc. Vanaf het Z2 is de wens om zowel de staponderdelen ( net als in de FEI proeven) en de wissels zwaarder te laten wegen. De stap is nu een ondergeschoven kindje terwijl deze later steeds zwaarder meetelt. Wellicht een coëfficiënt op de stap? Minder onderdelen draf ( bijvoorbeelde geen aparte punten voor halve voltes in draf), zodat de galop zwaarder mee gaat wegen in de eindscore? Het totaal aantal te behalen punten per proef willen we niet wijzigen omdat dat kosten met zich mee brengt in de ICT. Dus als er ergens een coëfficiënt bij komt moet er elders wat worden samengevoegd of gewijzigd.Wat willen we met de laatste cijfers voor de gangen? Één cijfer voor alle gangen of laten zoals het is? De meningen zijn verdeeld.De laatste cijfers onderaan hebben veel overlap met elkaar. ( effect hulpen, houding en zit ) Die laatste onderdelen herzien? Of alles samenvoegen net als bij de FEI proeven? De nadruk moet liggen op de harmonie en de happy athlete.Ondertussen zet de KNHS nog een enquête uit voor ruiters, juryleden en instructeurs waarin zij hun mening en verbeterpunten over de huidige proeven kwijt kunnen. Hieruit komen wellicht nog wat punten die we mee kunnen nemen.Mocht jij ideeën hebben over deze onderwerpen of heb jij opmerkingen en verbeterpunten die je graag mee wil laten nemen bij het herzien van de huidige proeven, dan zie ik graag jouw reactie tegemoet. Dit kan per mail naar dressuurforumnb@gmail.com of naar de DA-dressuur van onze kring (email zie “bestuur” op onze website) voor 24 mei 2021.

Leave a reply